Podatnicy prowadzący lokale gastronomiczne stale starają się znaleźć dodatkowe sposoby na to, aby jeszcze bardziej zautomatyzować pracę w swoich firmach oraz osiągać lepsze wyniki. A okazuje się, że wcale nie trzeba szukać daleko. Zaawansowane rozwiązania technologiczne są często na wyciągnięcie ręki. Jakieś przykłady? Chociażby oprogramowanie Softech Gastro Szef, które pozwala m.in. na analizowanie skutków podejmowanych decyzji biznesowych.
Bogate narzędzie analityczne
Współcześnie większość lokali gastronomicznych stara się zachęcić klientów do skorzystania ze swojej oferty. Najczęściej sposobem na to jest wprowadzanie różnych promocji na wybrane elementy asortymentu. Pytanie jednak, jak sprawdzić czy np. codzienne happy hours przekłada się na zwiększenie zysków baru lub restauracji? A może promocja tego typu powinna obowiązywać o innej porze dnia, niż dotychczas?
W ustaleniu tych kwestii z pewnością pomoże oprogramowanie Gastro Szef. Jego głównym zadaniem jest bowiem tworzenie przejrzystych raportów i zestawień, które pozwalają na przeanalizowanie efektów konkretnych decyzji. Ponadto, przy użyciu programu marki Softech można zarówno sprawdzić wartości przychodów, rozchodów, sprzedaży w cenach zakupu oraz marżę, jak i przeprowadzić analizę działań podejmowanych przez poszczególnych pracowników lokalu. W rezultacie, właściciel baru, kawiarni lub restauracji zyskuje dostęp do informacji, które dają szansę na wprowadzenie odpowiedniej strategii biznesowej. A dzięki temu zniknie problem promocji niedostosowanych do potrzeb klientów.
Informacje o wykorzystaniu surowców
W przypadku barów i restauracji nie ma chyba gorszej sytuacji niż ta, w której zabraknie składników do przygotowania konkretnych pozycji z menu. W takich okolicznościach problemem jest nie tylko brak możliwości dokonania sprzedaży. Znacznie gorszą perspektywą wydaje się utrata prestiżu w oczach klientów, który nie mogli zamówić tego, na co mieli ochotę. Aby zaradzić tej sytuacji, warto stale monitorować stan składników dostępnych na kuchni bądź w barze. A najlepiej, jeśli wykorzysta się do tego odpowiednie narzędzie informatyczne.
Przy użyciu Softech Gastro Szef rozliczanie magazynu oraz sprawdzanie liczby pozostałych surowców jest dziecinnie proste. Program pozwala na wygenerowanie informacji o przekroczonych stanach minimalnych, maksymalnych czy składnikach, którym niedługo skończy się data ważności. Co więcej, oprogramowanie zapewnia szybkie wprowadzanie do systemu informacji zawartych w dokumentach z poszczególnych dostaw.
W połączeniu z Gastro POS
Gastro Szef to nie jedyne oprogramowanie, które jest obecnie dostarczane na rynek przez Softech. Innym programem tej marki, również często wybieranym przez właścicieli punktów gastronomicznych, jest Gastro POS. Co ciekawe, obydwa narzędzia informatyczne sprawdzają się najlepiej wtedy, kiedy zostaną ze sobą połączone. Po wdrożeniu w rozwiązaniu systemowym dla lokalu Gastro Szefa i Gastro POS-a można bowiem zarządzać wszystkimi obszarami funkcjonowania baru lub restauracji. A to zawsze przekłada się na szybsze realizowanie zleceń i w konsekwencji – większe zyski.
czy ktoś z użytkowników tego oprogramowania mógłby podzielić się swoim doświadczeniem? czy to narzędzie pracy jest trudne do opanowania dla nowych użytkowników?